Fietsen langs brouwerijen

Nieuw in 2009: fietsarrangementen rond mijn boek

In samenwerking met Global Cyclist heb ik een aantal fietstochten met fietsen langs brouwerijen als thema samengesteld. Zelf zal ik als begeleider meegaan en onderweg vertellen over bier, brouwerijen, maar ook mijn visie geven of bier drinken en fietsen wel samen gaan. Kijk op www.globalcyclist.com voor meer informatie. Binnenkort ook arrangementen met als thema de Ronde van Vlaanderen.

Verslaafd

Misschien ben ik wel verslaafd aan fietsen. Op mijn trektochten fietste ik zo’n 50.000 kilometers door meer dan 25 landen. De fiets is natuurlijk het meest ideale vervoermiddel om een land te zien. Zo zie ik meer, zo ruik ik meer en kom ik makkelijk in contact met de lokale bevolking. IK ben misschien ook wel verslaafd aan bier. Voor een Breezer of Smirnof Ice kan je me niet wakker maken, maar wel voor een Lachouffe, een Cuvée des Jonquilles of een Saint Monon Brun.

Lokaal biertje?

Hoewel ik pas nog in Nieuw-Zeeland en Australië fietste, hoef ik niet altijd ver weg. Ook dichtbij liggen er prachtige streken om per fiets doorheen te trekken. Eén van de mooiste tochten die ik pas maakte, was een tocht van De Panne aan de Vlaamse kust naar Virton vlakbij Luxemburg en via La Roche-en-Ardenne terug naar Maastricht. Ik volgde hierbij zoveel mogelijk de Belgisch-Franse grens. Het was een pittige rit. Ik zat per dag vaak zo’n 100 kilometer op de fiets. Het was eind maart en zo vroeg in het wielerjaar was mijn conditie niet optimaal. Het landschap was echter adembenemend. De Franse streek Nord-Pas de Calais was met zijn charmante dorpjes, boerenland en natuur een ware eye-opener voor me. Als bierliefhebber dronk ik ’s avonds na mijn fietsrit graag een lokaal biertje. En daar zijn er in België en Noord-Frankrijk genoeg van.

De champagne van de bieren

Voor mij is het drinken van een blond, bruin of amberkleurig biertje de ultieme après-fiets. Gezeten voor mijn tent of in een mooi hotel geniet ik dan in alle rust nog even na van de mooie fietstocht. Als ik een hoogtepunt van deze fietsvakantie uit zou moeten kiezen, zou het misschien het verblijf in Lompret zijn. Dit dorpje, niet ver van het bekende plaatsje Chimay, is een van de mooiste dorpen van Wallonië. In het hotel genoot ik van een lekker bad en bij het restaurantje l’Eau Blanche van een prima maaltijd met uiteraard een Chimay van de tap. De tripel pieste een engeltje op mijn tong.

Ook in Frankrijk

Niet veel later na deze fietstocht kreeg ik ineens in een heerlijk helder moment een idee. Ik dacht om mijn werk als reisjournalist en twee van mijn hobby’s: fietsen en bier drinken te combineren door een boek te gaan maken. De keuze om België in de route op te nemen, lag voor de hand. Geen ander land ter wereld biedt zo’n royale keuze aan verschillende bieren. De ruim 130 brouwerijen zijn goed voor miljoenen liters witbier, tripel, blond, bruin, pils, kriek, lambik en andere biersoorten. Minder bekend is dat ook in Noord-Frankrijk heerlijke bieren worden gebrouwen zoals Bavaisienne van brouwerij Theillier of het amberbier van Jenlain.

35 brouwerijen

Het was een uitdaging om een route uit te stippelen waarop zo veel mogelijk brouwerijen liggen. Een paar brouwerijen mochten zeker niet ontbreken: Bailleux in Gussignies vanwege de heerlijke bieren en de prachtige ligging aan een bruisende beek. De ligging is heel bijzonder. De brouwerij bevindt zich op Franse bodem, maar de weg om er te komen is op Belgisch grondgebied. Jupiler (onderdeel van brouwerijconcern Inbev) mocht niet ontbreken, omdat het het meest verkochte pils is van België. En natuurlijk nam ik de brouwerij van Achouffe op. Het is één van mijn favoriete bieren. Ook om de Nederlandse bieren kon ik niet heen. Ik hou van Gulpener met zijn Korenwolf en de reclames van Dommelsch. Ik hou van het stevige Rochefort. Favoriete plaats om even te pauzeren is misschien wel op een terras bij het trappistenklooster van de Achelse Kluis. Ik bezocht het jenevermuseum in Hasselt waar ik graag een “witteke” dronk en het Leffe-museum bij Dinant. Legendarisch was mijn bezoek aan het Gambrinus Drivers Museum in Romedenne. Na een paar biertjes kampeerde ik er in de tuin van het museum. De eigenaar Charles Fontaine (zelf jarenlang werkzaam in de bierwereld en schrijver van enkele bierboeken) trakteerde me op heerlijke bieren en zijn vriendin wekte me ’s morgens vroeg met een stokbrood. Elke brouwerij heeft zijn eigen charme. De kortste rondleiding vond plaats bij brouwerij Des Bruyeres. José Poncin brouwde tot voor kort in zijn garage in een buitenwijk van Luik heerlijke biertjes en een soort honingdrank. In totaal fietste ik langs 35 brouwerijen, waarvan ik er circa 25 bezocht.

Het landschap

Het leek me leuk als de lezers ook de route konden nafietsen die ik zelf heb afgelegd, dus speurde ik naar mooie fietspaden en rustige wegen door een mooie omgeving. Met het landschap zit het wel goed als je de 700 kilometer lange bierfietsroute volgt. Na Eindhoven fiets je langs mooie natuurgebieden Belgisch-Limburg in. Via Zuid-Limburg, de Voerstreek en het land van Hervé fiets je dwars door de Ardennen waar je soms een pittige klim wacht. Je komt langs interessante plaatsen als Luik, Durbuy, La Roche-en-Ardenne en Dinant. Op het einde rijd je in Noord-Frankrijk langs landbouwgebieden en door dorpjes waar ogenschijnlijk niets gebeurt. Drukke gebieden zijn er nauwelijks op de route. De vaak eeuwenoude brouwerijen zijn gebouwd op een plaats waar ter plaatse een waterbron voorhanden was. Tegenwoordig wordt er nog steeds gebruik gemaakt van bronnen die soms tientallen meters diep onder de grond liggen verborgen. Ook het graan komt vaak uit de streek. De Gulpener Brouwerij heeft bijvoorbeeld zelfs zijn eigen hopplantages in Zuid-Limburg.

De gids

Na een inleiding over het brouwproces, bier en gezondheid, biersoorten en praktische informatie krijg je per traject een duidelijke routebeschrijving met prachtige kaartjes en uitgebreide informatie over de brouwerijen die je tegen komt. Bij het beschrijven van de brouwerijen ontbreekt een stukje persoonlijke ervaring en wat humor niet. De 200 pagina’s tellende gids met meer dan 50 foto’s is geheel full colour, kost € 16,50 en is uitgegeven door Elmar. De gids is te koop via vele boekhandels of te bestellen via email: info@rutgersreizen.nl